S A J T       Z A       P O M O R C E      I      N A U T I Č A R E    
Nautika         Forum         Oglasi         O meni       


Pocetna stranaPOMORSKE ZANIMLJIVOSTIEdukativni dioPOMORSKI PROPISIMALE SKOLENAUTIKAPOMORSKI FORUMOGLASIMETEOROLOSKE PROGNOZEPOMORSKI LINKOVIARHIVA INTERESANTNIH CLANAKA I FAJLOVA

International Maritime OrganizationInternational Labor OrganizationEUROPEAN MARITIME SAFETY AGENCYInternational Association of Classification SocietiesUS Coast Guard ITF

 


STRANA ZA NAUTIČARE

  Opisi jahti:  (Azimut 43S opis)
  Korisni Fajlovi za pruzimanje:  (RACING RULES OF SAILING 2009)

1.   NAUTIČKE VIJESTI :

JEANNEAU SUN ODYSSEY 409

Pogledajte skenovan članak iz Hrvatskog magazina "More" u kojem je opis novog modela Jeanneau-ove jedrilice "Sun Odyssey 409":

Kliknite da otvorite PDF fajl

Jedrilica je proglašena jedrilicom godine 2011 u konkurenciji porodičnih kruzera.

SIDRISTA ZA JAHTE U HRVATSKOJ

U PDF fajlu ispod dati su podaci o sidrištima za brodice i jahte u nautičkom turizmu za čije je upravljanje dodijeljena koncesija
sukladno Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama ili su dio luke otvorene za javni promet.
Na sidrištima koja nisu na ovom popisu ne smije se naplaćivati pristojba za sidrenje brodova i jahti u nautičkom turizmu.
Zabranjeno je sidrenje brodova, jahti i brodica na područjima koja su kao takva posebno naznačena na pomorskom kartama i drugim
publikacijama u izdanju Hrvatskog hidrografskog instituta.
Sidrenje na takvim mjestima predstavlja pomorski prekršaj za čije su kršenje predviđene visoke kazne.

Procitajte opsirnije

LAKŠE DO VINJETE U HRVATSKOJ

Od 7. lipnja 2010. u luckim kapetanijama i ispostavama zapoceo je novi sustav naplate obveza domacih i stranih nauticara putem kupnje jedinstvene vinjete.
Naime, sada nauticari na jednom mjestu i putem jedinstvene vinjete placaju boravišnu pristojbu i naknadu za sigurnost plovidbe, svjetlarinu itd., cime je ostvaren model one-stop-shop. Takoder, omoguceno im je i paušalno placanje boravišne pristojbe, dok su ranije ovu pristojbu placali u lukama nautickog turizma i to po osobi i za svako nocenje koje je moglo biti ostvareno u drugoj luci.
Paušalni iznos boravišne pristojbe naplacuje se za jahte i brodice dulje od 5 metara koje su opremljene ležajevima. Visina paušalne naknade za boravišnu pristojbu ovisi o duljini jahte ili brodice i vremenskom periodu za koji se placa. Na visinu naknade ne utjece broj osoba koje borave na plovilu.
Potpisivanjem Sporazuma o zajednickoj suradnji na provedbi projekta e-Nautika Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Ministarstvo turizma i Hrvatska turisticka zajednica 18. svibnja 2010. utvrdili su zajednicke aktivnosti te pojedinacne obveze u realizaciji ovog projekta, ciji je cilj nauticarima pojednostavniti ispunjavanje administrativnih obveza koje su dužni obaviti prije pocetka plovidbe.
Sukladno Sporazumu, u pojedinim luckim kapetanijama i ispostavama pocelo je s radom ukupno 67 djelatnika koje placa HTZ i koji ce tijekom turisticke sezone raditi na poslovima vezanim za naplatu i izdavanje vinjeta nauticarima.
Rad svih raspoloživih djelatnika (iz TZ i LK) organizirat ce se tako da ispostave luckih kapetanija još više prilagode svoje radno vrijeme potrebama nauticara. Konkretno, da rade bez dnevnog prekida (dosad su radile dvokratno), te da se u dane vikenda radi duže (dosad subotom do 13, a nedjeljom do 12 sati).
Radom djelatnika TZ u LK i ispostavama LK stvoreni su uvjeti da se djelatnici luckih kapetanija i ispostava oslobode administrativnih poslova i da mogu više biti prisutni na moru, a što ce zasigurno doprinijeti povecanju sigurnosti plovidbe i zaštiti morskog okoliša.
Navedenim je sukladno Strategiji razvoja nautickog turizma ostvaren strateški cilj uspostave integralnog upravljanja sustavom nautickog turizma, te dio projekta jedinstvena evidencija i naplata boravišne pristojbe, jer ce se o izdanim jedinstvenim vinjetama i racunima (broj osoba, broj plovila i dr.); naplacenim iznosima boravišne pristojbe; naplacenim iznosima naknada za sigurnost plovidbe, svjetlarinu i dr. voditi jedinstvena evidencija, a podatke ce koristiti nadležna tijela vezano uz nadzor nad obracunom, naplatom i uplatom boravišne pristojbe, kao i za jedinstvenu obradu statistickih podataka.

Procitajte opsirnije

10 SAVJETA NAUTIČARIMA DA NE DOSPIJU U CRNU HRONIKU

Špica turističke i nautičke sezone sa sobom donosi povećan promet na moru, a time i veći broj pomorskih nesreća nego u svim ostalim mjesecima zajedno. Premda je često razlog u ćudljivosti mora i otežanim vremenskim uvjetima, još uvijek je ljudski faktor, odnosno nepažnja, glavni uzročnik većine incidenata s materijalnim štetama i stradavanjima članova posada, plivača, ronilaca, ribara... Zanimljivo je kako se nesreće iz godine u godinu ponavljaju na istim lokacijama, pa i iz sličnih uzroka, tako da smo - u razgovoru sa osiguravateljima i sudskim vještacima - sastavili listu deset najčešćih razloga propalih godišnjih odmora. Preuzeto iz NAUTIKE, pročitajte više .... Procitajte opsirnije

ZNATE LI ŠTO OVE ZASTAVICE PREDSTAVLJAJU?

Znate li sta ove zastavice predstavljajuProšlogodišnje nesreće sa stradalim roniocima prije ovogodišnje nautičke sezone upozoravaju da bi nautičari, baš kao i ronioci, trebali poznavati i pridržavati se pravila koja ova zastavica označava.
Na žalost, postoji previše nautičara koji pojma nemaju što ova zastavica (crveno-bijela) zapravo znači i plove punom brzinom preko nje kao da je namjerno žele pogoditi.
Zato je to mali podsjetnik što zastavica za ronjenje znači i što zahtjeva od nautičara. Očito je, kada se zove "zastavica za ronjenje" da označava ronioce pod vodom u tom području. Njena je svrha da se oko nje stvori zona sigurnosti. Koliko ta zona seže daleko, ovisi o lokalnim uredbama. U pravilu se zona prostire između 30 i 100 metara. A ako niste sigurni, što dalje od nje to bolje. To nije nekakav komad smeća koji ćete odgurnuti. Ronioc bi trebao izroniti na manje od jedne distance od broda koju označava ovakva zastavica.
U principu, sve je to akademska rasprava ako osoba koja je pod vodom ne koristi nikakvu zastavicu. U tom slučaju samo treba čekati da se nesreća dogodi, što je mala utjeha za nekog tko pregazi ronioca, jer ni u primisli nije mogao znati da će netko izroniti upravo ispred pramca njegovog broda. No i to je često dvosmjerna ulica, jer je pitanje kojom brzinom i na kolikoj udaljenosti od obale je dotični plovio u tom trenutku. Prečesto smo svjedoci jurcanja glisera (pa i većih krstaša) u punoj brzini neposredno uz ograđeni dio plaža, samo da budu viđeni.
Posjetite najznačajnije svetske lokacije za ronjeneje i uživajte u slikama i video zapisima sa istih klikom na dugmic pored: 
Procitajte opsirnije

CJENOVNIK "JEANNEAU" JEDRILICA -15/Jan/2009

Cjenovnik JEANNEAU jedrilica koji je ažuriran 15-Jan-2009 i važiće tokom cijele godine možete preuzeti u PDF formatu klikom na dugmić. Pogledajte oficijalni sajt sajma

MONSHIP MARITIME LTD - Bar

Ukoliko imate jahtu i želite da je registrujete u Crnogorski registar jahti ili neki od vodećih svetskih registara, u tome vam može pomoći MONSHIP.
Od momenta kad potpišete ovlašćenje, MONSHIP preuzima sve vaše brige i vrlo profesionalno, brzo i kvalitetno obavlja tehnički pregled Vaše jahte i registraciju u registar po Vašem izboru.

Ukoliko ste riješili da kupite jahtu, MONSHIP će je u Vaše ime pregledati i procijeniti, tako da budete načisto o stanju jahte prije kupovine.
MONSHIP Vam može urediti i osiguranje bilo Crnogorsko ili strano, jednom riječju, MONSHIP je sve na jednom mjestu kad su u pitanju jahte.

VIDEO SA NAUČNIM OBJAŠNJENJEM PRINCIPA JEDRENJA

Ukoliko ste se uvjek pitali zašto i kako jerilica ide naprijed kada joj vjetar duva u bok, dobićete naučni odgovor ako pogledate video klip klikom na dugmić ispod.
Uživajte i nešto novo naučite. Pogledajte oficijalni sajt sajma
(ukoliko se video ne počne automatski učitavati kliknite REFRESH dugme)
Sadržaj video klipa se može sažeti u sledećem tekstu ispod:

To make a sailboat move, you need both wind and water, in addition to a sail, of course!
When a sailboat sails downwind, wind blows into and pushes against the boat's sails.
Because the wind is faster than the boat, the air pushing into the sails is decelerated. As the sails push back against the wind, the wind pushes forward on the sails and the boat moves. But working with just the sail and the wind in this way, the boat will move slowly and only in the direction the wind carries it. To really make a sailboat move quickly, a sailor needs to know how to harness aerodynamic and hydrodynamic lift force. Bernoulli's principle is a scientific principle stating that as the speed of a moving fluid or gas increases (or decreases), the pressure within the fluid decreases (or increases). It's the
guiding principle behind the physics of lift.
By sailing closer to the wind, a boat will generate more aerodynamic lift. To move around the sails, the wind will have to change direction. This creates a change in wind velocity and harnesses lift force. But instead of being fully forward of the boat, the force is now primarily sideways on the boat. This means that the sailboat will move sideways if left unchecked.
This is where the keel comes into play. Unlike the keel in other kinds of boats, a sailboat keel is typically very large and uses the forward momentum of the boat to generate hydrodynamic lift and counter the lateral force coming from the air interacting with the sail. Instead of lying flat or nearly flat against the boat hull, a sailboat keel drops down into the water beneath the boat like a large rudder. When the boat moves sideways, the keel must push a lot of water sideways. Like the interaction between the wind and the sail, the water resists the push from the keel to generate lift. Because of the similar roles the keel and sail play in generating lift, the keel on a sailboat is sometimes regarded as a"second sail." Between the sail and the keel, a boat generates enough lift to accelerate forward. In fact, in this way a sailboat can even move faster than the wind! When moving, a sailboat generates its own wind, often called apparent wind or relative wind. This is the flow of wind acting upon the sail. The faster a boat travels, the more of this kind of wind occurs and the more force there is acting upon the sails. This means greater
acceleration, and the boat will travel faster than the true wind speed. Many modern, extreme design sailboats and larger skiffs are built especially with this purpose in mind - to sail faster than the wind.

DESET PRAVILA ZA PLOVIDBU PO NEVREMENU

Deset pravila kojih se treba pridržavati kod plovidbe po nevremenu, jer koliko god pazili, uvijek će vam se desiti da vas zahvati nekakva oluja (članak preuzet iz Sail-World preko sajta Nauticat)
1. Vrijeme, Vrijeme, Vrijeme. Morate znati kakvo vas vrijeme očekuje, prije nego napustite marinu i za vrijeme plovidbe. Iako je to očito, nevjerojatno je koliko brodova napusti luku bez znanja o vremenu koje ih očekuje. Prognoza se može doznati iz puno izvora, direktno u marini, na Internetu, prekoko VHF stanice...
2. Nikada ne napuštajte luku ako je prognoza vremena nepovoljna. Nikada ne postoji loše vrijeme koje je već prošlo. To također podrazumijeva da ne planirate biti na nekom mjestu za koje je prognozirano loše vrijeme. Sve svoje aranžmane planirajte tako da ukrcate posadu ili goste koji su spremni bez obzira na vrijeme. Ako se toga ne mogu držati, nisu prikladni za krstarenje.
3. Kada ste na moru, nastavite s provjeravanjem. Minimalno svakog sata, provjerite nebo i barometar. Siguran (i ispravan) način je da onaj u gvardiji ima striktno zaduženje da u dnevnik redovito upisuje vremensko stanje. Na taj se način nećete iznenada zateći "na spavanju".
4. Kratite (jedra) prije nego se vrijeme pogorša. Čim vidite da dolazi oluja ili nevera, učvrstite labave stvari i opremu na palubi i u kabini, provjerite sve prozore i otvore da su dobro zatvoreni, zatvorite odvodne ventile za vodu (i dovodne za morsku vodu ako ih ima), te provjerite konopce, tako da sve to ne morate raditi u divljim uvjetima, a ujedno izbjegavate potpuni kaos na brodu.
5. Skratite jedra preko noći. Osim ako jedrite po jako mirnom i predvidivom vremenu, kratiti jedra prije mraka dobra je ideja - kraćenje ili skidanje tanguna noću ne bi trebalo biti problematično, ali to je uvijek teže napraviti po mraku nego po dnevnom svijetlu (a i posada je onda pospana i nepredvidiva). Jer, krstarenje je sušta suprotnost regatavanju. U regatama jedra su postavljena da budu idealna pri dobrom vremenu i predimenzionirana kod lošeg. Pri krstarenju jedra se namještaju da budu dostatna za loše vrijeme a pod-dimenzionirana za dobro vrijeme.
6. Držite sve ventile za morsku vodu zatvorene. Kod lošeg vremena dobro je cijelo vrijeme imati sve te ventile zatvorene, osim onih koje trenutno trebate, kako bi osigurali vodonepropusnost unutrašnjosti broda.
7. Ne tražite sklonište. Ako ste već u nevremenu, idite u privjetrinu u najdublju vodu koju možete naći. Ako vam je brod u dobroj kondiciji to je puno sigurnije od bježanja od oluje u mirnije vode. Ulazak u luku po oluji povezano je s lošom vidljivošću zbog mora koje se lomi ili prepreka koje mogu biti puno opasnije od otvorenog mora (prije će vas ubiti nasukavanje ili udarac o podvodnu prepreku nego teško more).
8. Budite dobro obučeni. Budite sigurni da je tjelesna temperatura vas i vaše posade dobro zaštićena. Puno je lakše da vam je cijelo vrijeme toplo nego vratiti tjelesnu temperaturu na normalu nakon što se namočite ili pothladite. Termosica ili topli napitak je vrlo poželjna stvar u kokpitu za vrijeme oluje.
9. Brinite se o vlastitoj sigurnosti. Držite se sigurnog mjesta i budite svezani. Također i sva posada bi trebala biti zavezana za ogradu i po potrebi na sebi imati sigurnosni prsluk.
10. Nikada, baš nikada ne idite na pramac bez da netko ne ostane u kokpitu.
Gore navedeno samo su zdravo-razumska pravila koja se odnose na normalne nevere koje svaki nautičar doživi s vremena na vrijeme, do vjetrova jačine iznad 10 Bf koji traže drugu strategiju, a za koje se nadamo da ćete ih uspješno izbjeći u vašoj nautičkoj karijeri.

BARSKA REGATA ZA DUŠU I TIJELO

Novoformirani Jedriličarski sportski klub "Mornar" održao je juče "Barsku regatu" povodom Dana Opštine. U akvatorijumu barskog zaliva nastupilo je 11 krstaša iz Bara i Boke koji su jedrili u trokutu jedan plov. Najbrži brod u realnom vremenu bila je jedrilica "Hanse" skipera Nenada Franovića iz kotorskog JK "Lahor" kojem je u "Tropikani" pehar uručila počasna članica "Mornara", operska pjevačica Dragana Jugović del Monako.
U klasi "I" prva je bila jedirlica "Elan Ekspres" skipera Dragana Vujoševića iz "Mornara", druga "Rola" Srđe Stijovića iz "Lahora", a treća "Skaratab" Gorana Popovića iz "Mornara". Poredak u klasi "II" bio je "Hansa", "Vesna" skipera Slavena Ivanovića iz "Mornara" i "Džoj" skipera Viktora Andrjušina iz "Ekspert marina".
U klasi "III" prva je bila "Vladra" Dušana Vukovića, druga "Agenor" Aleksandra Boškovića, a treća "Ten Jiers After"" Aleksandra Đurovića, svi skiperi iz "Mornara".
"Modus vivendi" skipera Dragana Lekića bila je prva, a "Saga" skipera Slobodana Bajkovića bila je druga u klasi "IV". Sudije su bili Brano Stijepčević i Dragan Rajčević.
Pored naših nautičara, u posadama su bili i ambasadori BiH i Austrije, te diplomate ambasada Srbije i Hrvatske u Crnoj Gori, a sve njih pred početak regate pozdravili su gradonačelnik Bara Žarko Pavićević, potpredsjednik Opštine Dragan Simović i predsjednica SO Bar Branka Nikezić.
Barska Regata - 23/Nov/2008 Pogledajte više slika sa regate . . . .
Pogledajte više slika sa Regate 

 

 

 

2.   TEST I OPIS JAHTI I JEDRILICA:                                                        Vratite se na VRH
Azimut 43S
OPIS u PDF fajlu
Azimut 43S
 
Beneteau oceanis 40
OPIS u PDF fajlu
Beneteau Oceanis 40

Sport Riva 56
OPIS u PDF fajlu
Sport Riva 56
Aicon 85
OPIS u PDF fajlu
AICON 85

ELAN IMPRESSION 514
OPIS u PDF fajlu
ELAN IMPRESSION 514
Sun Odyssey 42 DS
OPIS u PDF fajlu
SUN ODYSSEY 42DS
Mc GREGOR 26
OPIS u PDF fajlu
Mc GREGOR 26

 

3. RAZNO                                                                                                                                                   Vratite se na VRH

OSNOVI IZBJEGAVANJA SUDARA NA MORU
OSNOVI IZBJEGAVANJA SUDARA

 

4.   KORISNI  FAJLOVI   ZA  PREUZIMANJE:                                                        Vratite se na VRH
Preuzmite - DOWNLOAD file
Pravilno namještanje "škote glavnog jedra"  
Pogledajte
Pravila za jedriličarske regate  
 Preuzmite - DOWNLOAD file
Pravilno namještanje jedra "đenove"  
Preuzmite - DOWNLOAD file
Zakon o jahtama - Crna Gora             
Preuzmite - DOWNLOAD file
Buying a boat       
Preuzmite - DOWNLOAD file
Analiza isplativosti kupovine i najma jahte
Preuzmite - DOWNLOAD file
Vrsta jedara
Preuzmite - DOWNLOAD file
Osmoza
Preuzmite - DOWNLOAD file
 Održavanje i priprema jahte
za zimovanje               
Preuzmite - DOWNLOAD file
Law on Yachts - English   

MONSHIP MARITIME LTD

 

Mediterranean Shipping Company SA.NIMONTClick here to visit our web siteMONSHIPBARinfoMARINE - CONNECTOR

 

WebMaster:    Capt. Petar Brakočević      e-mail      denebola67@yahoo.com